PlayStation 2 Softmod - Mit hogyan

 FRISSÍTVE: 2011. JANUÁR 30

Van egy megoldás PS2-höz ami nem igényel semmilyen chip-pet, mégis lehet játékokkal zúzni, vagy egyéb dolgokat művelni. Hogyha érdekel másfajta programok futtatása PS2-n, LAN-on keresztüli játékmód (hálózatról vagy USB-ről töltve be a játékokat), Divx-es filmek lejátszása és egyebek, akkor olvass tovább.

 

Mire van szükségünk?

-Egy memóriakártyára
-Egy PS2-re aminek az SCPH verziója kisebb mint SCPH-90000 (ezt a PS2 alján tudjuk ellenőrizni). Ha FAT PS2-nk van akkor egyből jó minden, csak a Slim PS2-nél kell ellenőrizni tudtommal
-Egy üres CD-re amire kiírunk pár dolgot (amik alant találhatóak)
-Egy USB eszközre amit felismer a PS2 (akár MP3 lejátszó is jó lehet)
FONTOS!!! Ha nincs chip a PS2-be akkor másnak kell megcsinálnia ezt a telepítést, mert lehet mi nemtudjuk

MIELŐTT BÁRMIT IS TENNÉL OLVASD EL AZ EGÉSZ FOLYAMATOT!!!

1. LÉPÉS - Beszerezni a cuccokat
A cuccokat http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/trc/uploads/FreeMcBoot_1.8b_HUN.rar szedheted le. (Megj.: Ebben is van leírás, de csak a cucc feléig, nem az egész :D)

2. LÉPÉS - Előkészületek
Kiírod a "Program indító lemezt" egy CD-re (azt a 3 fájlt ami bennevan /ha kibontanád/) rápakolod, kiírod és örülsz. Ezután rámásolod egy max. 2 gigás pendrive-ra a "Pendrive-ra másoldból" a cuccokat. A lemezt belerakod a PS2-dbe, a Pendrive-ot rákötöd és bekapcsolod a gépet.

3. LÉPÉS - Telepítés
Bejön az uLaunchelf, O (kör)-rel tudsz navigálni, menj a FileBrowser-ra, majd a Mass-ra (ez a Pendrive). Indítsd el a FREEMCBOOT.elf fájlt (vagy mit), ha betöltött "Normal Install"-t válaszd (lehet hogy kell hozzá 1-2 megányi hely a memókártyádon!), aztán ha kész "Launch FMCB"-re rányomsz és újraindul a gép. Szedd ki belőle a lemezt és a Pendrive-ot, és indítsd újra!

FONTOS TUDNIVALÓK (MÉG NINCS VÉGE!!!)
Ha beraksz egy lemezt nem fog elindulni vele a játék. Ha le van csukva a PS2-d "lemezadagoló egysége" akkor mindig újraindul. Úgy kell, hogy felnyitod a PS2-det mintha most raknál bele lemezt, és ekkor bejön a menü (LEHET EZ CSAK NÁLAM MŰKÖDIK ÍGY!!!), és itt tudsz keresgélni.

HA EGY MÁR KIÍRT JÁTÉKOT AKARSZ ELINDÍTANI, VAGY ÚJRA ÍRNÁL JÁTÉKOT AKKOR NE LEGYEN BENNT A MEMÓKÁRTYA MIKOR BENYOMOD A GÉPET ÉS HA ELINDULT A JÁTÉK ÚJRA BERAKHATOD!!! A MEMÓKÁRTYÁRÓL NE TÖRÖLJ LE SEMMI "CORRUPTED CUCCOST"!!!

Ha ezeket mind megértetted, szétnéztél a menüben hogy milyen szép és jó, akkor kell mégegy program (vagy kettő), aminek segítségével tudsz alkotni (pontosabban LAN-on megosztani a játékot, és úgy játszani vele).

PS2 játékok futtatása az OpenPS2Loader-rel
Kell hozzá a http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/trc/uploads/USBUtil2.0_full.rar, amivel át fogod konvertálni a játékokat, valamint maga a program, a http://sksapps.com/opl/downloads/OpenPS2Loader_0.8.zip, amivel futtatni fogod őket.

1. Indítsd el az uLaunchelf-et, rakd rá a Pendrive-ra az OpenPS2Loader.elf-et, aztán uLaunchelf-en belül bemész a Mass-ba (ugyebár ez a Pendrive), X-szel kijelölöd az OpenPS2Loader.elf-et, R1-et nyomsz, Copy, bemész a memóriakártyába és bemásolod R1->Paste-tel. Ha tényleg bemásolta (bal felül láthatod hogy Failed vagy Completed), akkor örülsz. Kiszeded a Pendrive-ot és újraindítod a PS2-t

2. Most a Configurator-ba menj (valahol legalul), és ott berakhatod a programokat, VAGY ha úgy érzed uLaunchelf-en keresztül is elindíthatod az MC0-ban. A lényeg hogy ez is könnyű, talán rájössz hogyan lehet, ha nem akkor segítek :)

3. Miután elindult a program, menj a Settings-be, állítsd be azon PC-nek az IP-jét amin megosztod a játékokat, állítsd be a Default Gateway-nél a Router-t ha arra van kötve a PC és a PS2, ha direktbe van rákötve akkor meg a PC IP-jét add meg. Aztán adj egy IP-t a PS2-dnek is. Majd oké (én nemtudom elmenteni a konfigurációt, lehet te se fogod tudni, így MINDIG újra kell ezt csinálni sajnos...)

4. Leszedtél egy játékot (vagy beolvastad az eredetidet), és ekkor két választásod van.

4.a -> Átalakítod a képfájlt.
Megnyitod az USBUtil-t. Csinálsz a gépedre egy mappát PS2SMB néven, megosztod a hálózaton UGYANEZEN a néven (rendesen, nagybetűvel, így hogy PS2SMB). USBUtil-ba benyomod a "Create Game from ISO"-t, kiválasztod baloldalt hogy hol van a játék Imagefájlja, amit átkonvertálsz. Jobboldalon azt hogy hová mentse (hát persze hogy a PS2SMB mappába), és alulra még egy nevet is írhatsz neki (ne legyen túl hosszú mert nem fog kiférni, bár ígyis felismerheted hogy mi az a játék). Ezután Create, hagyd hagy menjen végig.

4.b -> Csak bemásolod az ISO-t.
Csinálsz valahová a gépedre egy PS2SMB mappát. Azon belül csinálsz egy CD és egy DVD mappát. Ezekután belerakod az adott játékról készült képfájlt/ISO-t, és már majdnem készvagy. Ekkor jöhet egy nehezebb rész: Át kell nevezni bizonyos névre a cuccost. És egyáltalán nem mindegy hogy mi a neve. Itt egy példa: Nekem van a DVD mappámban egy SLUS_201.44.MGS 2.iso nevű képfájl. Az első része az az adott játék kódja (SLUS_201.44), amit úgy kapsz meg ha megnyitod a játékot valamilyen lemezképfájl kezelő programmal (pl. Daemon Tools-ba csatolod), és ott keresel hasonló fájlt. Általában így néz ki: SLES vagy SLUS_xxx.xx, ahol az x-ek számok. Ezt beírod a név elejére, majd teszel egy pontot. A pont után be kell írnod a játék nevét ahogy meg fog jelenni az OpenPS2Loader-ben. Nekem ott "MGS 2" van írva idézőjelek nélkül, mivel a Metal Gear Solid 2 - Sons of Liberty-ről készült a képfájl (akár ezt is írhattam volna oda, de nem férne ki). Majd utána nemkell pont az iso elé, mivel az már a kiterjesztése.

5. Ha végigment, Close-olhatod, EZUTÁN a PS2-dön az OpenPS2Loader-be menj jobbra, válaszd ki a Network Games-t, ott a Start Network-öt. Elvileg 4 másodperc alatt betöltené, nekem több (lehet neked is az lesz). Ha feltűnik a játékod akkor okés. Rányomsz egy X-et és elindul. Villogni fog a képernyő színesen, ez a "hibakereső". Asszem lila-zöld-sárga (vagy mi) megy végig kétszer, AZTÁN betölti a játékot. Ha fehér lesz vagy túl sokáig fekete (értsd 1 perc) akkor nemjó a játék, vagy te rontottál el valamit (ez kevésbé valószínű).

Ennyi a leírás LAN-ra nézve. Hogyha rendelkezel normális HDD-vel és olyan PS2-vel amit támogat, vagy egy USB-s Pendrive-val akkor ugyanezt kell elvégezni. Csak annyi a különbség hogy kell rá csinálni egy PS2SMB mappát és arra kell rámásolni a cuccokat. FONTOS!!! PS2 csak Fat32-t ismer fel, így a 4 gb-nál nagyobb fájloknál gond lehet, ezért van az USBUtil hogy átalakítsd 1 gb-os szeletekre.

HA MÁR MEGY A JÁTÉK AKKOR LECSUKHATOD A PS2-D FEDELÉT, ADDIG NE MERT LEHET HOGY ÚJRAINDULHAT (ILLEVE EGYES GAMÉK ÍGY IS LEFAGYHATNAK!!!)

 

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK:

K: Miért nem működik SCPH-90000-sel vagy jobbal?
V: Működhet, de inkább mégse. Olyan védelem van azokban ami blokkolja ezt a funkciót. Kipróbálhatjátok hogy megy-e, de nem éri

K: Működik nem chippelt PS2-n?
V: Ha a FreeMCBoot megy akkor igen!

K: Nemtudom elmenteni az OpenPS2Loader konfigot!!!
V: A most linkelt változattal eltudod. Ha mégse akkor passzolok...

K: WiFi-n keresztül is megy a játékok betöltése?
V: Igen, megy, de az a leglassabb játszási módszer. Ha Fat-ed van akkor használj HDD-t ha teheted, ha Slim akkor LAN-t

K: Nemfut pár játék/Akadozik/Laggol...stb
V: Nem működik minden, de a játékok 75-80%-a megy. Ami meg nem az meg többnyire japán

K: Lehet más a mappa neve mint PS2SMB?
V: Lehet, de akkor PS2SMB néven oszd meg, VAGY állítsd át az OpenPS2Loader-ben a megosztott mappa nevét

K: PS1 játékok is működnek?

V: Sajnos nem

K: Többlemezes játékok működnek?
V: Még nem próbáltam így nemtudom...

K: HDD-ről/USB-ről is játszhatok?
V: Igen, ugyanazt kell csinálni mint a leírásban, csak a PS2SMB mappát a HDD-re/USB-re kell létrehozni


K: Bármilyen képformátum megfelel?
V: A legelterjedtebb az ISO, így énis ezt használom. Nemtudom hogy a többivel működne-e

K: Nem látok pár játékot, mi lehet a baj?
V: Lehet rossz helyre másoltad be, nincs megosztva a mappa, más a neve, vagy rosszul van elnevezve. Nézd meg ezeket, és ha minden stimmel, nézd át újra a leírást!

K: Bénán néz ki a rogram. Nemlehet szebbé varázsolni?
V: Dehogynem! Csinálj egy Art mappát a PS2SMB mappába. Azon belülre csinálhatsz png képeket, amiket borítóként ismerhet fel az OPL. Azt is el kell nevezni ilyen formátumban: SCES_539.31_BG.png (először a játék neve, majd _BG, ez lesz a háttérben mint kép, mérete 640x480), SCES_539.31_COV (a _COV a borítóra utal, mérete 140x200).

K: Nem működnek a borítók/hátterek!
V: Nos nekem csak a borítók működnek, úgyhogy még nemtudok ebben segíteni. Nézd meg a fentebbi kérdésre a választ, és ellenőrizd hogy jól van-e beállítva a játék képfájljának a neve, illetve hogy az OPL beállításokban engedélyezve vannak-e a Background-ok, Cover Art-ok és az Art-ok. Esetleg indítsd újra a PS2-det

Oldalmenü